3ο Γυμνάσιο

  Περιστερίου      

ΤΙΤΛΟΙ ΑΡΘΡΩΝ

Τι ώρα είναι;

Europe, Athens

Login Form

Ο καιρός στο Περιστέρι

Ποιοι γιορτάζουν;

Αριθμός επισκεπτών

16599
TodayToday64
YesterdayYesterday87
This_WeekThis_Week224
This_MonthThis_Month1538
All_DaysAll_Days16599

KA2

 Album 06

 Les interviews
ERASMUS+
Au fil de nos coursAu fil de nos cours
d’eaud’eau
3eme college de
Peristeri
2014-2015
2015-2016

 

 

Έκτη κινητικότητα στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus + για το 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Η ομάδα Εrasmus+ του 3ου Γυμνασίου Περιστερίου πραγματοποίησε (10-14 Οκτωβρίου 2016) την έκτη κινητικότητα στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus + με τίτλο Au fil de nos cours d’ eau. Μαθητές και καθηγητές ταξιδέψαμε στη Λιθουανία, την όμορφη χώρα της Βαλτικής και φιλοξενηθήκαμε από το Jonas Basanavicius Gymnasium στην Ukmerge, την πιο παλιά πόλη της Λιθουανίας. Η θερμή υποδοχή των Λιθουανών φίλων μας, μάς έκανε να ξεχάσουμε το τσουχτερό κρύο που μας σόκαρε όταν βγήκαμε από το αεροδρόμιο.

Το πρόγραμμά μας καθημερινά περιλάμβανε τόσο δραστηριότητες στο πεδίο μελέτης, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού  Sventoji, όσο και εργασία στο σχολείο. Στο δάσος Anyksciai πήραμε μέρος σε έναν εκπαιδευτικό περίπατο όπου γνωρίσαμε το δάσος »αλλιώς»: παρατηρήσαμε τα δέντρα, μυρίσαμε λουλούδια, αγγίξαμε κορμούς δέντρων και αφουγκραστήκαμε τους ήχους του. Ακολούθησαν αθλοπαιδιές στο Dainuvos Adventure Park, σ ένα αξέχαστο τοπίο με ψηλά πλατάνια, όπου τα φύλλα τους έστρωναν το πιο όμορφο χαλί που είχαμε αντικρύσει. Αναζωογονημένοι από τις εικόνες και τις μυρωδιές του δάσους, αλλά και … παγωμένοι, απολαμβάναμε στο έπακρον την εξαιρετική ντόπια κουζίνα, κάνοντας διάλειμμα σε γραφικά εστιατόρια.

Η δεύτερη μέρα μας ήταν αφιερωμένη στη Λιθουανική πρωτεύουσα. Στο Βίλνιους μας περίμεναν οι ξεναγοί μας και μαζί τους περπατήσαμε την παλιά πόλη, που είναι από τις μεγαλύτερες σωζόμενες μεσαιωνικές πόλεις της Αν. Ευρώπης.  Εντυπωσιαστήκαμε από τη συνύπαρξη των αντιπροσωπευτικότερων ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών ρυθμών, που αφηγούνται τη διαδρομή της πόλης στο χρόνο. Από τον πύργο Gediminas του 13 αι., το ιστορικό σύμβολο του Βίλνιους, στον καταπράσινο λόφο είδαμε τον ποταμό Νερίς να χωρίζει την παλιά πόλη από την καινούργια. Σύγχρονο και παραδοσιακό ταυτόχρονα το Βίλνιους μας γοήτευσε με την πολυδιάστατη προσωπικότητά του.

Την τρίτη μέρα οι δραστηριότητες στο σχολείο ήταν ποικίλες. Οι μαθητές έκαναν μάθημα μουσικής και δούλεψαν στο τραγούδι των επτά χωρών υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής. Αργότερα παρουσίασαν όλες οι ομάδες μαθητών τις εργασίες τους στη γαλλική γλώσσα και εργάστηκαν στη δημιουργία φωτογραφικού άλμπουμ. Οι καθηγητές εργάστηκαν παράλληλα σε ξεχωριστές ομάδες στην αξιολόγηση του σχεδίου. Ακολούθησε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, όπου οι Λιθουανοί μαθητές παρουσίασαν τυπικά εδέσματα των έξι φιλοξενούμενων χωρών και θεατρική παράσταση με θέμα το ποτάμι. Το ίδιο βράδυ καμαρώσαμε τη χορωδία των μαθητών στο τραγούδι των επτά χωρών και στις επτά γλώσσες του προγράμματος. Η τόσο γεμάτη ημέρα έκλεισε με disco party στην αίθουσα εκδηλώσεων του γυμνασίου!!

Την τελευταία μέρα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της χώρας. Μια πόλη κτισμένη πάνω στο νερό και αρχαία πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Τρακάι. Χαρακτηριστικό του Τρακάι είναι η πολυπολιτισμικότητά του, καθώς σ’ αυτό έχουν ζήσει Ρώσοι, Τάταροι, Εβραίοι, Πολωνοί και έχουν συμβάλει πολιτιστικά στις παραδόσεις της πόλης. Εκεί ξεναγηθήκαμε στο κάστρο Τρακάι, που βρίσκεται σ’ ένα από τα πολλά νησάκια της περιοχής. Σε αυτό το παραδεισένιο τοπίο αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας και ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο. Το ταξίδι της επιστροφής συνοδεύτηκε από μια γλυκιά νοσταλγία για τους φιλόξενους, ειλικρινείς, περήφανους και ανοιχτούς ανθρώπους που γνωρίσαμε και για την όμορφη χώρα που δε χορτάσαμε. Ευχαριστούμε Λιθουανία!

Φωτογραφικό υλικό στο: https://flic.kr/s/aHskMGRVaz