3ο Γυμνάσιο

  Περιστερίου      

H ώρα είναι

Europe, Athens

Login Form

Ο καιρός στο Περιστέρι

Σήμερα γιορτάζουν

Αριθμός επισκεπτών

154208
TodayToday21
YesterdayYesterday73
This_WeekThis_Week14
This_MonthThis_Month1539
All_DaysAll_Days154208

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τσικνοπέμπτη 2023

Τσικνοπέμπτη 2023 από Δήμητρα Τζίνου

«Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος».

Τη φράση αυτή την είπε ο Δημόκριτος και σημαίνει "ζωή χωρίς γιορτή είναι μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχείο".

Σήμερα η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε πως χωρίς τη διασκέδαση η ζωή είναι μονότονη και κουραστική.

Τσικνοπέμπτη, μία εθιμοτυπική γιορτή της Ορθοδοξίας καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η προέλευσή της πηγάζει από τις βακχικές γιορτές στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη όπου εξευμενίζονταν οι θεοί από την τσίκνα των κρεάτων. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Την Τσικνοπέμπτη καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. «Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά.

Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους», έγραψε ο λαογράφος Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης.

Απόκρια σημαίνει αποχή από το κρέας, όπως και η λέξη καρναβάλι- carnival που προέκυψε από τη λατινική φράση «carnem levare» ή «carnis levamen», που σημαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος».

Eορταστική εκδήλωση λοιπόν πραγματοποιήθηκε και στο Σχολείο μας για τον ερχομό της Αποκριάς και της Σαρακοστής. Η αυλή του σχολείου με αφορμή τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης γέμισε από καπνούς, μουσική, μαθητές που χόρευαν και υπέροχες μυρωδιές που προέρχονταν από ψητά λουκάνικα, σουβλάκια και μπριζόλες.

Καλές απόκριες και καλή Σαρακοστή!