Τα τελευταία νέα
Τίτλοι άρθρων
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας ο εορτασμός για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο εορτασμός έγινε σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, με την παρουσία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος. Οι αυθεντικές εικόνες, το οπτικοακουστικό υλικό και οι συζητήσεις που ακολούθησαν προβλημάτισαν και ενεργοποίησαν την κριτική σκέψη των μαθητών. Τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν συσχετισμούς του τότε και του τώρα και να διαπιστώσουν για άλλη μια φορά ότι οι ηθικές αξίες παραμένουν αναλλοίωτες με το πέρασμα των χρόνων.
Παράλληλα έγινε η απονομή των αριστείων-βραβείων στους μαθητές όλων των τάξεων που αρίστευσαν και πρώτευσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους.
Η απονομή των αριστείων-βραβείων στους μαθητές που αποφοίτησαν πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του 3ου Γυμνασίου Περιστερίου σε μια σύντομη τελετή, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Π. Κανέλλος συνεχάρη τους μαθητές που διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, στους οποίους ευχήθηκε να συνεχίσουν να διαπρέπουν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Περιστερίου κ. Θεοδωράκος Αναστάσιος, ο οποίος έκανε και την απονομή των βραβείων –αριστείων στους μαθητές που φοιτούν στη Γ’ τάξη.
Από τη Διεύθυνση
Επιστολικά δελτάρια από το μέτωπο
Από τη συλλογή του Π. Δανίκα
Η επικοινωνία την περίοδο του πολέμου γινόταν κυρίως με επιστολικά δελτάρια. Μια κάρτα δηλαδή διπλής όψεως όπου στη μία πλευρά της γράφονταν τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη και στην άλλη ένα σύντομο σημείωμα του πρώτου προς τον δεύτερο.
Χώρος για πολλά λόγια δεν υπήρχε και δεν επιτρεπόταν επί της ουσίας. «Να είστε σύντομοι και να γράφετε ολίγα» ήταν η σύσταση των αρχών.
Το επιστολικό δελτάριο ταχυδρομούνταν ανοικτό. Η αλληλογραφία γινόταν ατελώς -χωρίς δηλαδή επιβάρυνση του αποστολέα με γραμματόσημο- εφόσον αφορούσε επικοινωνία με στρατιωτικούς τομείς.
Τα επιστολικά δελτάρια του πολέμου είχαν πολεμική λιτή εικονογράφηση.
Θρησκευτικές εικόνες ως θεϊκή βοήθεια για τη νίκη, κάποια φιγούρα στρατιώτη ή στρατιωτών, τη σημαία, το τσαρούχι, τον τσολιά, το Μεταξά ή το βασιλιά Γεώργιο.
Κυρίαρχο πνεύμα αυτών των εικόνων ήταν η εμφύσηση της πίστης για τη νίκη.